Een nieuwe entree voor Amsterdam

Bouwhekken met visueel en functioneel draagvlak in de hoofdstad

Hoe maak je een bouwplaats visueel aantrekkelijk en toegankelijk voor een grote stroom aan bezoekers? 

Dat was de vraag waarmee deze opdracht begon. De gemeente Amsterdam verbetert momenteel De Entree van de hoofdstad. Met onder andere een ondergrondse fietsenstalling voor 7000 fietsen en de nieuwe inrichting aan de centrumkant van Amsterdam Centraal. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn/haar weg vindt en zo min mogelijk hinder ondervindt van de bouwplaatsen, hebben wij in opdracht van Max Bögl de bouwschuttingen voorzien van diverse ontwerpen.

In vijf jaar tijd worden verschillende gebieden vernieuwd om zo het gebied van de Schreierstoren tot de Droogbak overzichtelijker en aantrekkelijker te maken. Deze projecten leiden tot verbetering van het gebied voor alle bewoners en bezoekers die hier lopen, fietsen en gebruik maken van het openbaar vervoer. 

De door ons vormgegeven bouwhekken hebben niet alleen een decoratieve functie maar dragen ook bij aan het versterken van de ruimtelijke kwaliteit en het verbeteren van de bereikbaarheid van het gebied. De informatie verwerkt in de bouwhekken heeft als doel om mensen te enthousiasmeren over het te bereiken einddoel van het project De Entree. Het ontwerptraject bestaat uit meerdere fases. In de eerste fase is het bouwproject met facts en figures uitgelegd. 

Gezien de levendigheid van de omgeving, kozen wij voor een minimalistische stijl met ontwerpen die krachtig zijn in hun eenvoud. We gebruikten de basiskleuren uit de huisstijl van Amsterdam; rood, zwart en wit en verrijkten de ontwerpen met iconen.

 

Taalonafhankelijk en flexibel

Los van het feit dat de ontwerpen verwonderen, is het ook van belang dat de hekken taalonafhankelijk zijn. Het aantal toeristen dat de Nederlandse hoofdstad aandoet, is groots en daarom hebben we gekozen om verschillende talen door elkaar te gebruiken. 

Niets zo veranderlijk als een bouwproject, dus is flexibiliteit een van de eisen van de opdrachtgevers. De verschillende ontwerpen moeten in elke willekeurige volgorde geplaatst kunnen worden en wanneer er snel een hek verplaatst moet worden, moet dat geen afbreuk doen aan het geheel.

De Cuyperstrap

Een speciale tijdelijke bouwschutting is ontwikkelt voor de aanleg van de Cuyperstrap in het Centraal Station. De directe verbinding vanuit de centrale hal naar de ondergrondse fietsenstalling en het metro-verdeelstation. Hier is een visuele aansluiting ontwikkeld met het bijzondere bouwobject in de grote hal.


Feestelijke uitvoering

Dit bouwproject duurt een aantal jaar. De bouwhekken worden dan ook geregeld vervangen en vernieuwd. Geheel passend bij de tijd van het jaar, hebben we ook een feestelijke uitvoering gemaakt voor de donkere dagen aan het einde van het jaar.

Over dit project

De werkzaamheden rondom de ingang van Amsterdam, zijn gebundeld in het project De Entree. In opdracht van Max Bögl maakten wij diverse ontwerpen voor bouwhekken die rondom de werkzaamheden geplaatst worden. 

Opdrachtgever 
Max Bögl
Producten 
Bouwhekken, schuttingen
center center

U bent hier