Gegoten Lood

1.430 unieke boeken als eerbetoon

Bij 'Operation Cast Lead' vielen 1.430 doden. Als eerbetoon aan de slachtoffers maakten wij 1.430 unieke boeken, elk met de naam van één van de slachtoffers.

Cast Lead is vernoemd naar het bombardement dat tijdens Kerstmis 2008 uitgevoerd werd op Gaza door het Israëlische leger. Met het project Cast Lead gaat initiatiefneemster en kunstenaar Ingrid Rollema de discussie aan over onnodig geweld. Een overzicht van alle kunstwerken en teksten die gemaakt zijn binnen het project zijn gebundeld in een boek. De presentatie van de 1.430 boeken is zelf een autonoom kunstwerk geworden. 

Boek

Het boek is een weergave in woord en beeld van een tweejarig proces waarin met verschillende kunstenaars is geprobeerd via kunst en filosofie grip te krijgen op het feit dat de werkelijkheid theater lijkt te zijn geworden. Over beeld en beeldvorming. Daarnaast worden de namen en feiten in infographics opgesomd.
Ieder boek is uniek. Elk exemplaar draagt de naam van één van de slachtoffers van Operation Cast Lead: 1417 Palestijnen en 13 Israëliërs.
Het boek is 3-talig: Nederlands, Arabisch en Engels.

Tentoonstelling

De 1.430 boeken worden in slagorde naast elkaar gepresenteerd om een indruk te geven van de omvang, maar ook als een eerbetoon aan de overledenen. Ieder boek is uniek en draagt de naam van een slachtoffer van Operation Cast Lead. Het roept het beeld op van een slagveld.

Achtergrond

De tentoonstelling Cast Lead was te zien in Gemak, Den Haag, op 21 t/m 23 september 2012, en van 30 oktober t/m 2 november 2012 in het BOZAR Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

Opdrachtgever 
Ingrid Rollema
Branche 
cultuur
Partner 
Guus Boudestein
Producten 
boek, tentoonstelling

U bent hier