
De bouwstenen van een succesvol magazine
Bij Ontwerpwerk maken strategen, designers en dtp’ers samen digitale en papieren magazines die inhoud en vorm naadloos combineren. Anne-Roos, Barbara en Gaby vertellen hoe die samenwerking werkt en waarom magazines maken zoveel voldoening geeft. Wat maakt een blad anders dan andere middelen - en hoe zorg je dat het blijft verrassen én aanspreken?

Het DNA van een magazine
Het lijkt erop dat magazines aan een succesvolle comeback bezig zijn. Sommige opdrachtgevers willen een nieuw blad ontwikkelen, anderen vragen om een frisse restyling. “We beginnen altijd bij de basis: de bladformule,” legt Gaby uit. “Samen werken we aan een soort scheikundige formule met de ideale ingrediënten. We scherpen doelen en doelgroepen aan, onderzoeken lezersbehoeften, bepalen bladpijlers en bekijken hoe vorm en inhoud elkaar kunnen versterken.” In creatieve brainstorms met redacties en communicatieteams stellen we samen de basis vast en bedenken we passende en verrassende rubrieken en artikelen.
“Tijdens die sessies komt het karakter van het blad naar boven,” vertelt Anne-Roos. “Dat helpt mij als designer bij het ontwikkelen van de visuele stijl.” Zodra die staat, pakt Barbara of een collega van DTP de opmaak op. “We zorgen ervoor dat elk nummer herkenbaar is binnen de formule, maar toch verrassend blijft,” zegt Barbara.


Synergie tussen strategie, design en DTP
Een sterk magazine ontstaat door samenwerking. “We kijken allemaal vanuit onze eigen discipline naar wat het blad nodig heeft,” zegt Gaby. “Welk journalistiek genre past bij het verhaal? Hoe ziet dat eruit qua beeld? En hoe komt het verhaal tot leven in de opmaak?”
In werksessies verwoorden en verbeelden strategen en designers de koers en visuele identiteit. Daarna wordt de stijl verder ontwikkeld en vaak nog getest. Vervolgens brengt een dtp'er het blad tot leven in de uitwerking. “We blijven tussentijds afstemmen,” zegt Anne-Roos. “Steeds met de vraag: klopt dit met wat we willen overbrengen?”
Een magazine moet er niet alleen goed uitzien, het moet ook de juiste snaar raken bij de lezer.
– Gaby (strateeg)
Visuele impact
Beeld is essentieel in magazines. Voor Pioneering Tech van TU Delft ontwikkelden we een heldere beeldstrategie. “Portretten maken we in de werkomgeving van de geportretteerde, zodat je zowel de mens als het vakgebied goed ziet,” legt Anne-Roos uit.
Bij Delft Matters combineren we fotografie met infographics. “Dat helpt om complexe wetenschappelijke thema’s op een toegankelijke manier te presenteren,” vertelt ze.
Voor het eenmalige magazine over kind-en jeugdonderzoek BeReal plaatsten we krachtige foto portretten van kinderen en jongeren tussen de inhoudelijk artikelen. "Dat maakt direct duidelijk om wie het hier eigenlijk gaat, zo'n idee ontstaat vaak natuurlijk in het creatieve proces." legt Gaby uit.

Crossmediaal en toegankelijk denken
Een magazine staat vaak niet op zichzelf. “We denken altijd na over hoe we de inhoud ook online kunnen inzetten,” vertelt Gaby. Bij Delft Matters zorgden we dat het gedrukte magazine aansluit op de digitale omgeving. “Zo kunnen lezers soepel schakelen tussen print en digitaal,” vult Barbara aan. “Bij Stadswerker hebben we er ook voor gezorgd dat het aan alle toegankelijkheidseisen voldoet.”
Creativiteit én technologie
AI is steeds vaker onderdeel van het creatieve proces. “We gebruiken soms AI voor beeldbewerking en het genereren van visuals,” zegt Anne-Roos. “Maar het blijft een hulpmiddel. De echte meerwaarde zit in de keuzes die wij maken op basis van de doelen, inhoud en context.”
We experimenteren graag met nieuwe stijlen en formats, zolang het bij de identiteit van het blad past.
– Anne-Roos, ontwerper
Waarom we magazines maken zo leuk vinden
Wat ons werk boeiend maakt, is dat elk magazine uniek is. “We creëren voor elk magazine en daarbinnen elke rubriek en artikel een mini-identiteit,” zegt Anne-Roos. “De uitdaging is om inhoud en vorm naadloos te laten samenvallen.” Die creatieve ruimte maakt het werk afwisselend en inspirerend. Anne-Roos: “We blijven experimenteren, zolang het past bij het karakter van het blad.”
Het mooiste moment? Als het blad zijn doel heeft bereikt. “Bij Pioneering Tech kregen we direct positieve reacties van de opdrachtgever,” vertelt Anne-Roos. “Ze zeiden dat het er niet alleen prachtig uitzag, maar ook écht gelezen werd. Dan weet je dat het klopt.”

Van concept tot cover
Een succesvol magazine ontstaat door de samenwerking tussen strategie, design en DTP en uiteraard met de redactie die het blad met content vult. Als deze disciplines goed op elkaar zijn afgestemd, ontstaat er een blad dat niet alleen mooi eruitziet, maar ook de lezer raakt. Dat is de kracht van een goede bladformule - en van teamwork.
Ook impact maken met een magazine dat écht gelezen wordt?
We denken graag mee over strategie, ontwerp en opmaak: van eerste concept tot laatste punt. Neem contact met ons op en ontdek wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.