

De kans is groot dat jouw website of PDF's verplicht digitoegankelijk moeten zijn vanaf 28 juni. Dan gaat de European Accessibility Act (EAA) in. Bedrijven en organisaties zijn dan verplicht om hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken. En dat is een goed idee.
Wij vinden namelijk dat iedereen het recht heeft op toegang tot de digitale wereld. Of je nu een bestelling plaatst, een reis boekt of online je bankzaken regelt – niemand mag buitengesloten worden. Weet je niet waar je moet beginnen? Geen zorgen, wij helpen je op weg.
Voldoe je niet aan de eisen? Dan kunnen er sancties volgen, zoals boetes. Maar toegankelijkheid gaat niet alleen om verplichtingen. Een toegankelijke website werkt prettiger voor iedereen. Voor mensen met een beperking, mensen met een tijdelijke beperking (zoals een gebroken arm) en mensen zonder beperking. Bovendien converteert een gebruiksvriendelijke website beter. Daarom zijn alle digitale middelen die wij maken standaard toegankelijk.
💡 Wist je dat 2 miljoen Nederlanders een beperking hebben? In de hele EU zijn dat naar schatting tussen 87 en 121 miljoen mensen.
💡 Wist je dat alle websites en PDF’s die wij opleveren toegankelijk zijn? Toegankelijk is onze standaard.
De EAA geldt voor digitale diensten zoals:
En voor digitale producten zoals:
Op 14 maart 2024 heeft de Tweede Kamer de 'Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten' aangenomen. Dit betekent dat je vanaf 28 juni 2025 jouw digitale diensten toegankelijk moet maken.
✅ Overheids- en semi-overheidsorganisaties
✅ Organisaties met meer dan 50% subsidie
✅ Organisaties die door de overheid bestuurd worden
✅ Commerciële bedrijven die producten of diensten leveren aan de overheid
✅ Commerciële bedrijven die essentiële of financiële diensten aanbieden
❌ Kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers en een jaaromzet onder de 2 miljoen euro
❌ Websites die geen commerciële transacties of essentiële diensten aanbieden
❌ Interne apps en software binnen een bedrijf
❌ Oude websites en apps (pas verplicht bij een grote update of herontwikkeling)
De EAA verwijst naar de toegankelijkheidsrichtlijnen WCAG 2.1 niveau AA. Dit zijn dezelfde richtlijnen die de overheid sinds 2020 hanteert. Wij hebben hier ruime ervaring mee en helpen je graag om jouw website, video’s en PDF's toegankelijk te maken.