ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Betoverende onderwaterwereld

Bouwschutting voor ARTIS-Aquarium

Bouwschutting ARTIS

Het ARTIS-Aquarium wordt vernieuwd. Wij ontwierpen een 100 meter lange bouwschutting waarop we een duikje geven in de kleurrijke onderwaterwereld. Als je nog niet wist dat hier een aquarium is gevestigd, kun je dat nu niet meer missen!

Klant
ARTIS
Klant (nieuw)
Sector
Cultuur & Educatie

Al bijna 150 jaar laten jong en oud zich betoveren door de onderwaterwereld in het oudste aquarium van Europa. Het historische gebouw wordt nu bedreigd door zijn eigen zoute water. Restauratie is hard nodig. ARTIS heeft mooie nieuwe plannen met de vernieuwing van het aquarium. Naast het tonen van de onderwaterwereld met alle kleurrijke vissen en natuur staat straks de relatie tussen de mens en water centraal.

De restauratie is voor ARTIS een grote en langdurige operatie. Om dit te bekostigen, wordt er hard gezocht naar sponsoren. De oer-Amsterdamse opdrachtgever zag kans om de kale bouwschutting rondom het aquarium voor deze boodschap in te zetten en vroeg ons om een creatief concept hiervoor te ontwikkelen.

Werksessies tussen de vissen

Voor deze opdracht dompelden wij ons onder in de wereld van ARTIS. Tussen de vissen in het pop-up aquarium haalden we samen met de dierverzorgers, architecten, project- en communicatiemedewerkers bijzondere verhalen op over het leven onder water, de rol van ARTIS en het nieuwe gebouw. Ook verplaatsten we ons in de diverse doelgroepen: omwonenden, bezoekers en voorbijgangers.

Tijdens de sessies met al deze verschillende disciplines kwamen we tot een gemeenschappelijke visie: niet de verbouwing of het gebouw, maar de betoverende onderwaterwereld krijgt de hoofdrol. Door zichtbaar te maken wie er in het aquarium wonen en hoe bijzonder dat is, maken we duidelijk dat het aquarium deze investering verdient. Bovendien weten veel mensen nog niet dat er in dit Rijksmonument zo’n uniek aquarium zit, dus is dit een mooie kans om dat te laten zien. 

Werksessie ARTIS
Werksessie ARTIS

Verwondering

Het magische gevoel van verwondering dat je krijgt als je in het aquarium staat, wilden we ook op de doeken overbrengen. Ieder doek geeft een meer dan levensgrote sneak peek onder water. Naast de prachtige beelden, lees je ook opvallende weetjes over de vissen. Wist je bijvoorbeeld dat er vissen zijn die van geslacht kunnen veranderen? Natuurlijk geven we ook een voorproefje van hoe het aquarium er straks uit komt te zien en leer je leuke feitjes over de geschiedenis van het gebouw.

Tijdens de verbouwing is een deel van de bewoners van het aquarium ondergebracht in andere dierentuinen. Een deel is in ARTIS gebleven, onder andere in het popup aquarium dat niet toegankelijk is voor publiek. Op de bouwdoeken kan iedereen ze blijven bewonderen.

Deze opvallende bouwdoeken onderstrepen het belang van het Aquarium.
Eline Danker | Manager Programmering & Development at ARTIS

Eline Danker, Manager Programmering & Development at ARTIS: 'We zijn al ruim gesteund door de gemeente en een aantal zeer betrokken fondsen en particulieren. Nog 25 miljoen euro moeten wij werven voor de urgente restauratie en renovatie van het Aquarium. De bouw duurt tot 2025. Opvallende bouwdoeken die de wonderschone onderwaterwereld en het imposante erfgoed tonen, zijn een manier om het belang van het Aquarium te onderstrepen. We zijn blij met het werk van Ontwerpwerk!.’