ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Digitale checklist voor gezond en veilig werken

Website checklist veilig werken inspectie SZW

Hoe zorg je ervoor dat werkgevers de door de overheid gestelde regels naleven? Door hen daar zoveel mogelijk bij te ondersteunen. Op de vernieuwde website Zelfinspectie.nl kunnen werkgevers voortaan zelf checken of zij voldoen aan de wet- en regelgeving voor eerlijk, gezond en veilig werken.
 

Klant
Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Sector
Overheid
Zorg

De website Zelfinspectie.nl is een initiatief van Inspectie SZW, onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wij maakten de nieuwe website in samenwerking met EMMA

Het project startten we met een grondige functionele en inhoudelijke analyse. Samen met Inspectie SZW en EMMA onderzochten we hoe we verschillende bestaande websites het best konden integreren in één overzichtelijke website. Met behulp van wireframes bepaalden we een nieuwe menustructuur en zorgden we voor een krachtig UX design. Het heldere ontwerp voldoet met status A volledig aan de toegankelijkheidseisen van overheidswebsites.

Tablet checklist zelfinspectie SZW

De website behandelt vier belangrijke onderwerpen van Inspectie SZW: Gezond en veilig werken, Werken met gevaarlijke stoffen, Werkdruk en ongewenst gedrag en Eerlijk werken. Werkgevers kunnen met vier zelfinspectietools controleren of ze voldoen aan de wet- en regelgeving van elk thema. De fotografie toont herkenbare werksituaties in de vier themagebieden, deze zijn gemaakt door EMMA.

Gamification ondersteunt gebruikers

Gamification ondersteunt werkgevers bij het uitvoeren van de zelfinspectie. Een geanimeerde inspecteur leidt gebruikers door de zelfinspectietools heen, vriendelijk en hulpvaardig. Deze inspecteur houdt ook je voortgang bij, zodat je na een korte break eenvoudig verder kan met je controle. Na het invullen van de tool(s) krijgt de gebruiker een overzicht op maat met persoonlijke verbeterpunten. Deze data kunnen vervolgens gedownload worden als PDF.

Zelfinspectie checklists
Zelfinspectie checklists

Doorontwikkeling en optimalisatie

De statistieken van zelfinspectie.nl worden bijgehouden door middel van op maat gemaakte dashboards in Piwik PRO. Op basis van deze gegevens kunnen we de website monitoren en effectief doorontwikkelen.

Gebruikersonderzoek

Tijdens de ontwikkeling van zelfinspectie.nl is met een kwalitatief gebruikersonderzoek getest of de nieuwe versie van de site voldeed aan de gestelde doelen. Er zijn diepte-interviews gehouden met werkgevers uit verschillende branches. De vraag: Hoe ervaren werkgevers het gebruik van de zelfinspectietools en wat zijn verbeterpunten om de tools te optimaliseren? Met behulp van de inzichten uit dit onderzoek stelden wij het ux-design bij en realiseerde we een effectieve en gebruiksvriendelijk update van de site.  

Gebruiksvriendelijk en toegankelijk

De website is ontwikkeld in Drupal 8. Met het gebruiksvriendelijke CMS waarmee de site wordt gevuld, is het voor Inspectie SZW gemakkelijk om de website te onderhouden.
De nieuwe website is WCAG 2.1 toegankelijk, responsive en actueel.