ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Een nieuwe entree voor Amsterdam

Bouwhekken als creatieve wayfinding

Bouwhekken Amsterdam

Hoe maak je een bouwplaats visueel aantrekkelijk en toegankelijk voor een grote stroom aan bezoekers? 

Klant
Max Bögl
Sector
Industrie & Logistiek

Dat was de vraag waarmee deze opdracht begon. De gemeente Amsterdam verbetert momenteel De Entree van de hoofdstad. Met onder andere een ondergrondse fietsenstalling voor 7000 fietsen en een nieuwe inrichting van de openbare ruimte aan de centrumkant van station Amsterdam Centraal. Wij ontwikkelden, in opdracht van Max Bögl, bouwschuttingen voorzien van creatieve bekleding. Deze zorgen ervoor dat bezoekers eenvoudig hun weg vinden en tegelijkertijd informatie krijgen over dit indrukwekkende infrastructurele project.

cuyperstrap schutting in amsterdam

Bouwhekken Amsterdam
Bouwhekken Amsterdam

Bezoekersinformatie in de buitenruimte

De door ons vormgegeven bouwhekken hebben niet alleen een decoratieve functie maar dragen ook bij aan het versterken van de ruimtelijke kwaliteit en het verbeteren van de bereikbaarheid van het gebied. De communicatieboodschap verwerkt in de bouwhekken heeft als doel om mensen te informeren en enthousiasmeren over het te bereiken einddoel van het project De Entree. Door middel van illustratieve facts en figures worden voorbijgangers meegenomen in het project. 

Rust in de openbare ruimte

Gezien de levendigheid van de omgeving, kozen wij voor een minimalistische stijl met ontwerpen die krachtig zijn in hun eenvoud. We gebruikten iconen en pasten de basiskleuren uit de huisstijl van Amsterdam toe; rood, zwart en wit.

Taalonafhankelijk en flexibel

Een groot aantal toeristen bezoekt elke dag de Nederlandse hoofdstad. Ons design is daarom gebruik van duidelijke beeldtaal en is waar mogelijk taalonafhankelijk. Waar dat nodig is zijn communicatieboodschappen meertalig opgemaakt. Niets zo veranderlijk als een bouwproject, dus is flexibiliteit was een van de eisen van de opdrachtgevers. De verschillende ontwerpen kunnen in elke willekeurige volgorde geplaatst worden als dat nodig is, zonder afbreuk te doen aan het design.

Bouwhekken Amsterdam

De Cuyperstrap 

Een speciale tijdelijke bouwschutting is ontwikkelt voor de aanleg van de Cuyperstrap in het Centraal Station. Dit is de directe verbinding vanuit de centrale hal naar de ondergrondse fietsenstalling en het metro-verdeelstation. Hier is een visuele aansluiting ontwikkeld met het bijzondere bouwobject in de grote hal. 

Bouwhekken Amsterdam
Bouwhekken Amsterdam

Feestelijke uitvoering 

Dit bouwproject duurt een aantal jaar. De bouwhekken worden dan ook geregeld vervangen en vernieuwd. Geheel passend bij de tijd van het jaar, hebben we ook een feestelijke uitvoering gemaakt voor de donkere dagen aan het einde van het jaar. 

Bouwhekken Amsterdam
Bouwhekken Amsterdam