Gerd Arntz’ archief toegankelijk
Inspirerend boek, website en game
Het werk van grafisch ontwerper Gerd Arntz is onderdeel van ons culturele erfgoed en betekent veel voor visuele communicatie nu. Wij zetten ons in om zijn werk zichtbaar te maken voor een groot publiek. Met prijswinnend resultaat.
Gerd Arntz (1900 – 1988) tekende aan het begin van de vorige eeuw meer dan 4000 symbolen. Symbolen die gemaakt zijn voor toepassing in de beeldstatistiek ter verduidelijking van informatie over politiek, maatschappij, economie en industrie. Op ons initiatief werd het archief van het Gemeentemuseum Den Haag gedigitaliseerd en ontwikkelden we een boek, een website en een app.
Eén van de 'Schönste Bücher aus aller Welt
Stiftung Buchkunst, Frankfurt am Main
App
Het spel dat Arntz in de jaren twintig maakte om zijn zoon de betekenis van woorden te leren via beelden, inspireerde ons tot het ontwikkelen van een memory app. De Gerd Arntz Game is een speelse en eigentijdse manier om met zijn werk in aanraking te komen. Hij is gratis te downloaden via de iTunes App Store en de Android Market.
De Gerd Arntz Game ontving een European Design Award in de categorie 'self initiated projects'.
Boek
Het boek 'Gerd Arntz. Graphic designer' is uitgegeven door 010. Met bijdragen van Flip Bool, Gert Dumbar, Mieke Gerritzen, Nigel Holmes, Max Kisman, Paul Mijksenaar en Erik Spiekermann. Het boek is gekozen als één van De Best Verzorgde Boeken van 2010, en ontving een Bronzen medaille voor de Schönste Bücher aus aller Welt, dé internationale boekenjurering in Leipzig.
Website
Voor de website maakten we een selectie van 600 symbolen. Om de ambachtelijke kwaliteit te laten zien, kozen we ervoor om de originele scans te tonen, inclusief de onregelmatigheden als gevolg van het handwerk. De website is zeer succesvol; van over de hele wereld ontvangen we reacties van mensen die via deze weg Arntz’ werk hebben leren kennen.
Achtergrond
Omdat we vinden dat alle ontwerpers schatplichting zijn aan Gerd Arntz, spannen we ons op eigen initiatief in om zijn werk zichtbaar te maken onder een groot publiek. Hiervoor zochten we samenwerking met verschillende partners, zoals gemeente Den Haag, Gemeentemuseum Den Haag, SCP en het CBS.