

Geluidsoverlast, een vervuild portiek of stank. Voorbeelden van woonoverlast die zorgen voor flinke ergernis. Dat je bij dit soort overlast gebruik kan maken van de hulp van de gemeente is niet bij iedereen bekend. Daarom wil de gemeente Rotterdam haar inwoners bewust maken van de verschillende mogelijkheden om overlast te melden en de meldingsbereidheid in specifieke wijken verhogen. Om dit te bereiken ontwikkelden we een opvallende campagne die momenteel in de hele stad zichtbaar is.
De campagnestrategie is helder en doelgericht: het creëren van een duidelijke en krachtige boodschap die op strategische locaties in de stad wordt getoond. Op de campagneposters verbeelden we letterlijk wat overlast met je kan doen. Het trekt de aandacht en laat tegelijker een herkenbaar beeld zien. Bij de ontwikkeling van de campagne hielden we rekening met een laag taalniveau. Dit zorgt ervoor dat de campagne toegankelijk en begrijpelijk is voor alle inwoners van Rotterdam, ongeacht hun taalvaardigheid.
Daarnaast is de aanzet tot actie expliciet en eenvoudig gehouden: inwoners worden aangemoedigd om melding te maken van overlast bij het adviespunt Woonoverlast. Dit kan zowel online als telefonisch, waardoor het proces laagdrempelig is. De campagne uit zich in diverse communicatiemiddelen, zoals mupi’s, posters, kaarten, en advertenties op socials om een breed publiek te bereiken en zoveel mogelijk mensen te informeren.
Het doel van deze campagne is niet alleen om de meldingsmogelijkheden onder de aandacht te brengen, maar ook om een cultuur van meldingsbereidheid te creëren. Door te benadrukken hoe eenvoudig en effectief het is om overlast te melden, hoopt de gemeente dat meer inwoners actie ondernemen wanneer zij overlast ervaren. Op deze manier dragen we bij aan een veiligere en prettigere leefomgeving voor alle Rotterdammers.
Heel fijn hoe Ontwerpwerk van a tot z heeft geadviseerd en meegedacht over de inzet van deze campagne.