ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Kunst in openbare ruimte

Toegankelijke verbinding tussen ruimtelijke kunst en online

beeld telefoon

Hoe geef je bewoners en bezoekers een nieuwe kijk op kunst in de openbare ruimte? Hoe ontsluit je online een rijke database aan werken en vertel je hun verhaal? Door ambassadeurs uit de stad het verhaal van de kunstwerken te laten vertellen. Door mensen werken te laten ontdekken in hun directe omgeving via real-time locatiebepaling in de app. En door mensen op een intuïtieve manier te verleiden zich te verdiepen in de collectie.

In opdracht van én met gemeente Utrecht ontwierpen en bouwden we een website en app die vanzelfsprekend toegankelijk is. Ook maakten we een fysieke kaart die gratis wordt uitgedeeld in de VVV-kantoren in Utrecht. 

 

Creatieve sessie

Vanzelfsprekend ontsluiten de site en de app de collectie op een toegankelijke en gebruiksvriendelijke manier. Daarnaast hebben we samen met onze opdrachtgever gebrainstormd over hoe we de bezoekers kunnen verleiden verder te kijken in de grote database van kunstwerken. Resultaat: op de homepage van de site ontdek je de collectie op een intuïtieve manier door bewegingen van je muis. Zodra je iets tegenkomt dat je interessant vindt, klik je door naar meer informatie. 

kunst utrecht website

Techniek

Wij maakten een headless site in React met een Drupal CMS. Hierdoor hebben wij veel vrijheid aan de voorkant qua dynamiek en interactie en maakt de redactie aan de achterkant gebruik van het gebruiksvriendelijke CMS voor de redactionele berichten, zoals nieuws en blogs. 

De app is gemaakt in React Native en sluit zo goed aan bij de techniek van de site, wat functionele uitbreidingen in de toekomst vergemakkelijkt. Download de app in de Google play store of in de App store.

De kunstwerken worden met behulp van een api vanuit het bestaande database systeem van de gemeente in de nieuwe website getoond. Hierdoor kan de redactie kunstwerken op dezelfde manier blijven invoeren zoals ze gewend zijn en kan ze ook andere functionaliteiten die dit systeem biedt, blijven gebruiken. 

Kunst in openbare ruimte app

Highlights op papier

Om degenen die liever met een ouderwetse fysieke kaart in de hand door de stad wandelt te bedienen, hebben we 16 highlights uit de collectie op een papieren kaart gezet. 

kaart kunst in openbare ruimte

Achtergrond

In de stad Utrecht staan ruim 400 kunstwerken in de openbare ruimte: op pleinen, in parken, en in of aan publieke gebouwen. De gemeente Utrecht is al zeventig jaar lang een actief opdrachtgever op dit gebied.