Nieuw energielabel voor woningen en gebouwen
Design voor optimale toegankelijkheid en duidelijkheid
In opdracht van EMMA voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakten we een nieuw energielabel. Zo wordt het voor eigenaren van huizen en gebouwen in één oogopslag duidelijk hoe energiezuinig hun pand is en waar verbeterpunten liggen. Het nieuwe design sluit aan op de behoeften van de gebruikers, hierdoor is het energielabel voor iedereen toegankelijk en helder.
Het opstellen van een energielabel gebeurt sinds 2021 weer door een gecertificeerde energieprestatie-adviseur. Waar de consument voorheen zelf een energielabel kon laten registreren via een relatief overzichtelijk formulier, checkt nu de adviseur het huis fysiek van top tot teen. De hoeveelheid verzamelde data is daardoor flink hoger. Hierdoor is het vinden van een goede balans tussen volledig informeren en begrijpelijk informeren een terugkerend thema in het ontwerpproces. Ontwerpwerk tekende, in opdracht van EMMA voor RVO, voor het ontwerp en het testen van het formulier. Bovendien zijn we nog steeds nauw betrokken bij de doorontwikkeling van het energielabel.
Volledig informeren
Elke ontwerpstap bespreken we aan tafel met de inhoudelijke experts van RVO en ingenieursbureau dGMr. Hiervoor bijten we ons vast in de vaak technische materie. Aan de hand van kleine ontwerpslagen en kritische vragen over en weer komen we steeds dichter bij een begrijpelijk verhaal, ondersteund door een heldere datavisualisatie.
Begrijpelijk informeren
Alle data en informatie op het energielabel moet voor iedereen in Nederland herkenbaar, begrijpelijk en toegankelijk zijn. Hoe doe je dat? Ons vertrekpunt is een breedteschets, waarin we op hoofdlijnen onderzoeken welke vorm een energielabel zou kunnen hebben. Welke elementen moeten er op de voorpagina en past dat? Kunnen we qua kleur afwijken van het bestaande rood-oranje-geel-groene schema of niet? Hoe passen we de nieuw toegevoegde labelklassen A+++ en A++++ in? Kun je in één oogopslag zien of de woning in kwestie energiezuinig is en wat de verbeterpunten zijn. Door verschillende designoplossingen te toetsen en inzifhten te verwerken realiseren een begrijpelijk document.
Op basis van onze ervaring met het ontwerpen van formulieren, groeperen en structureren we alle informatie. Het uiteindelijke ontwerp is zakelijk, helder, herkenbaar en met een duidelijke hiërarchie. En uiteraard toegankelijk.
Doorontwikkeling vanuit gebruikers
Niet alles kun je ondervangen in één ontwerpproces. Als een product in gebruik wordt genomen kom je onvermijdelijk tot nieuwe inzichten. Door nauw betrokken te blijven bij zowel de technische ontwikkelingen als vragen vanuit de gebruikersgroepen kunnen we het energielabel blijven aanscherpen. Hierbij blijven de randvoorwaarden ‘volledig’ en ‘begrijpelijk’ uiteraard overeind.