ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Opvoeden met liefde

Spel voor ouders

opvoeden met liefde

Opvoeden is vaak al moeilijk genoeg, maar hoe ga je om met seksualiteit? GGD Amsterdam wil ouders van tieners helpen in gesprek te komen over de seksuele opvoeding van hun kind. Wij ontwierpen een spel met prikkelende gesprekstarters. 

Klant
GGD Amsterdam
Sector
Cultuur & Educatie
Overheid

Uit onderzoek van GGD Amsterdam blijkt dat ouders vaak worden gezien als sleutelpersonen in de seksuele opvoeding. Veel ouders weten niet goed hoe ze hier goed over kunnen praten met hun kind. Het blijkt ook vaak cultuurgebonden of en hoe je het gesprek voert. Het liefst bespreken ouders dit met andere ouders. Om hierop in te spelen vroeg de GGD Amsterdam ons mee te denken over een goede vorm om ouders met elkaar in gesprek te brengen.  

Ideeën verkennen en testen 

In een brainstorm met de projectleider voor GGD Amsterdam en expert op dit thema, Belle Barbé, hebben we diverse ideeën verkend. Zij heeft deze ook getest bij de doelgroep: ouders van praktisch opgeleide jongeren tussen 12 en 18 jaar. Het idee voor een spel met vragen en stellingen gecombineerd met een draaischijf (zoals bij Pim-pam-pet) bleek het meest aansprekend en passend.  

Kleurrijk spel met themavragen

Belle Barbé bedacht de vragen en wij brachten deze tot leven in een kleurrijk spel met aansprekende illustraties. Met behulp van de draaischijf kiezen de ouders een thema: persoonlijk, zoon & dochter, gezin, seksuele voorlichting of normen & waarden. Elk thema heeft tien kaarten met vragen en stellingen om samen te bespreken, zoals: welke grenzen wil je stellen? Zou je anticonceptie voor je kind kopen? Meiden moeten meer beschermd worden dan jongens (eens/oneens). Aan de hand hiervan gaan ouders onder leiding van een gespreksleider met elkaar in gesprek. Dit gebeurt bijvoorbeeld in een wijkcentrum of buurthuis. 

Duurzaam & handig

Het spel is verpakt in een uitnodigende en handige doos. Om ervoor te zorgen dat het spel langer meegaat, zit de draaischijf vast en zijn er inkepingen voor de kaartjes. Dit maakt het makkelijk voor de gebruikers om alles netjes terug op te bergen. Zo gaat het spel langer mee. 

Lancering campagne 'Opvoeden met Liefde' 

Om het spel bekend te maken ontwierpen wij posters om in de wijkcentra op te hangen. Daarnaast ontwikkelden we een z-card met een speluitleg, feiten en fabels over seksuele opvoeding en tips. Ook maakten we een set ansichtkaarten om uit te delen aan ouders na afloop van het gesprek.  

Begin december presenteerde GGD Amsterdam het spel tijdens een event met medewerkers van Amsterdamse wijkcentra. De komende periode gaan zij als gespreksleiders met het spel aan de slag.  

Je kunt natuurlijk iets bedenken, maar de vertaalstap maken naar een ontwerp, dat is echt een vak apart. Het is een super mooi product geworden!
Belle Barbé, projectleider GGD Amsterdam