ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Prijs der Gemeenten

Prijs der gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG, heeft de Prijs der Gemeenten uitgereikt aan Piet Buijtels. Het oud bestuurslid en penningmeester ontving de prijs van VNG voorzitter Jan van Zanen die namens het VNG-bestuur de prijs overhandigde. Wij maakten het ontwerp voor deze prijs. 

Klant
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Sector
Overheid

Over het ontwerp

De trofee bestaat uit een houten oppervlak en een sokkel gemaakt van Corian. Op het houten blok is een uitsnede gemaakt van de bekende isotypen ontworpen door Gerd Arntz voor de beeldstatistiek van Otto Neurath. 

Aan het begin van de vorige eeuw tekende Gerd Arntz (1900-1988) meer dan 4000 symbolen. Symbolen die gemaakt zijn voor toepassing in de beeldstatistiek ter verduidelijking van informatie over politiek, maatschappij, economie en industrie. Als vrij kunstenaar maakte Arntz politieke prenten waarin hij de maatschappij in diezelfde abstracte figuren weergaf. Nadat hij de prenten in de gewenste oplage had gedrukt, beschilderde hij het houtblok. In lijn hiermee namen wij voor de Prijs der Gemeenten 2018 Arntz' symbool voor 'de bevolking', en voerden die uit als een stempel. 

In november 2018 werd de prijs uitgereikt aan Job Cohen.