ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Samen voor een inclusief Leiden

Onder het label Samen Leiden verenigen verschillende Leidse organisaties hun activiteiten voor een inclusiever en gelijkwaardiger Leiden. Cijfers en verhalen laten zien dat racisme, lhbtiq+-discriminatie, seksisme en andere vormen van discriminatie thema's zijn die nog veel te veel mensen uit Leiden raken. Wij ontwierpen een label dat alle activiteiten voor een inclusief Leiden met elkaar verbindt.

Klant
Gemeente Leiden
Sector
Overheid

De gemeente wil dat iedereen meetelt en zichzelf kan zijn in Leiden. Een stad waar iedereen zich thuis, geaccepteerd en veilig voelt. Dit kan ze uiteraard niet alleen. Om deze missie te volbrengen stimuleert de gemeente partijen en initiatieven in de stad om mee te doen en (publieks)acties te organiseren. Het door ons ontworpen label ‘Samen Leiden’ verbindt alle activiteiten van de verschillende organisaties en maakt ze meer zichtbaar en herkenbaar. Iedereen kan het label gebruiken in de communicatie over activiteiten en evenementen die draaien om het versterken van inclusie en gelijkwaardigheid.

Pretest en ontwerproces

Het ontwerpproces startten we met twee creatieve sessies met alle betrokken Leidse organisaties. Samen bepaalden we de creatieve uitgangspunten en waarden die de basis vormden voor het design. Ook de mening van Leidse inwoners is belangrijk. Daarom gingen we de straat op om onze conceptontwerpen en de verschillende namen van het label voor te leggen aan de doelgroep. In deze test stonden de begrijpelijkheid en aantrekkingskracht van de ontwerpen en namen voorop. We namen deze waardevolle feedback mee in de ontwerpfase.

Het resultaat is een label dat visueel laat zien dat de stad diversiteit omarmt en gaat voor een samenleving waarin iedereen zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. Het label enthousiasmeert de stad om mee te doen en is eenvoudig in gebruik door deelnemende partijen.

Afbeelding
Instagrampost voor leiden inclusief

Na een pitch met meerdere bureaus wilden wij verder met Ontwerpwerk. De creativiteit, de ervaring, de voorgestelde aanpak spraken ons aan. Ook de communicatie met de medewerkers van dit bureau ging lekker. Ontwerpwerk stond open voor feedback, kwam met nieuwe ideeën, en de samenwerking verliep hierdoor heel prettig. In het ontwerpproces was afstemming met onze samenwerkingspartners erg belangrijk; het moest iets worden van ons allemaal. Dat is goed gelukt.

Leontien Kroon, Communicatieadviseur gemeente Leiden