ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Spotlight op de impact van wetenschap

Ondernemende wetenschappers: Denkers die doen

techleap ontwerpwerk

Science to Impact wil de impact vergroten van wetenschappelijke kennis. Voor deze beweging ontwikkelden wij het visueel concept van een serie print uitgaven met verhalen over ondernemende wetenschappers: Denkers die doen. In dezelfde design stijl bouwden we een website.

Klant
Techleap
Sector
Cultuur & Educatie

In de twee delen van Denkers die Doen komen ondernemende wetenschappers aan het woord, die wetenschappelijke inzichten naar de praktijk brengen en zo impact maken. De geïnterviewde wetenschappers zijn afkomstig uit diverse disciplines en universiteiten. Ze bevinden zich in verschillende carrièrefases en vervullen diverse rollen. Zo zijn zij naast wetenschapper bijvoorbeeld ondernemer, bestuurder of chief impact officer. De verhalen zijn bedoeld om te inspireren en aan te zetten tot reflectie en discussie. 

Visueel concept: wetenschap symbolen in beweging

De basis van het design is de visualisatie van een golfbeweging die van de illustraties tot het boekritme en de lay-out terugkomt. Dit sluit aan bij wat Science to impact beoogt: een beweging op gang brengen. De golf is opgebouwd uit typische wetenschap symbolen, zoals formules, moleculen en atomen.

Het is fijn samenwerken met Ontwerpwerk. Ze stellen kritische vragen, verdiepen zich goed in de materie en komen dan met een paar concept ontwerpen waar uit te kiezen valt. Niet alleen wij, maar ook de wetenschappers zelf waren blij met het resultaat.
Quirine van der Klooster, communicatie-adviseur Science to Impact/ Techleap.nl

Fotografie: wetenschappers in context

De verhalen van de wetenschappers staan centraal. Om de interviews visueel te ondersteunen zijn de geïnterviewden geportretteerd in de dynamische omgeving waar zij impact maken. In samenwerking met fotograaf Anne Reitsma hebben we dit op een originele en passende manier in beeld gebracht. Hoogleraren staan in hun toga op de foto. In plaats van de academische context zijn ze gefotografeerd op een originele manier die verwijst naar hun bedrijf en/of specialisme.

Bijzonder bind- en printwerk

Ook het print- en bindwerk van de twee delen Denkers die doen valt op. De soft cover van vier pagina's bevat een collage van wetenschappelijke uitvindingen. De titels kregen een spot UV lak op de cover. Ook de rug van genaaide boekblokken zorgt voor een bijzondere uitstraling. Citaten uit de katernen vormen een subtiel patroon op de ‘blote’ rug, die is afgewerkt met transparante lijm en met gekleurd garen genaaid. Dit type van brocheren heeft ook voordelen: bij het openslaan van het boek blijft dit perfect openliggen.

De delen vormen samen duidelijk een serie, maar hebben een verschillende hoofdkleur: oranje en blauwgroen. Bij deel 2 is het laatste hoofdstuk ‘Synthese’ op gekleurd papier gedrukt: ton sur ton.

Overhandiging eerste exemplaar

Het eerste deel van Denkers die doen verscheen in 2021. Het eerste exemplaar van deel twee werd tijdens de State of Dutch Tech 2023 door prins Constantijn overhandigd aan Pieter Duisenberg.