Symposium Norm=Form

In samenwerking met de BNO en de Duitse Verein Deutsche Industrie Designer (VDID) initieerden wij het Nederlands-Duitse symposium 'Norm=Form, über Standardisierung und Design' op vrijdag 2 september in Leipzig. Afwisselend Nederlandse en Duitse sprekers gingen in op vragen als: Als standaardisatie producten betaalbaar kan maken en winst voor de industrie, kan het dan ook winst voor cultuur genereren? Zijn standaards van gisteren vandaag nog geldig? En morgen?

Wij waren, in opdracht van stichting Design Den Haag, verantwoordelijk voor de Nederlandse bijdrage aan het symposium, met lezingen van onder andere designhistoricus Timo de Rijk, grafisch ontwerper Marc van der Heijde, architect Erick van Egeraat en Ambassadeur Internationale Culturele Samenwerking Margriet Leemhuis. Met een bus vol Nederlandse creatieven, studenten en mensen van de overheid en uit het bedrijfsleven zijn wij voor 3 dagen naar Leipzig gegaan. Tijdens de AfterTalk konden de Duitse en Nederlandse deelnemers informeel brainstormen over ideeën voor Duits-Nederlandse samenwerkingsverbanden. In de aanloop van het symposium zijn 5 studenten van de KABK Den Haag onder onze begeleiding aan het werk geweest met het ontwerp van een standaard symbool voor creativiteit.

Naast het nemen van het initiatief en de gemeenschappelijke organisatie met de VDID en BNO, ontwierpen wij het op de DIN papierformaten gebaseerde campagnebeeld. Onze Duitse partner voor dit event, Schröder Design uit Leipzig, heeft de stijl doorgevoerd in het programmaboekje, de posters en de vlaggen.

Het symposium is een vervolg op de tentoonstelling Norm=Vorm die vorig jaar in het Gemeentemuseum Den Haag en in Essen plaatsvond. Op de website van Den Haag Design en Overheid staat een uitgebreid verslag.

Download hier het programmaboekje met daarin alle sprekers (PDF, 1,3 Mb).

Met dank aan
Het symposium werd mogelijk gemaakt door Sächsisches Staatsministerium für Wirtschaft Arbeit und Verkehr, Dresden. De Nederlandse bijdrage aan het symposium werd mogelijk gemaakt dankzij DutchDFA, BNO en NBSO Leipzig.

U bent hier