Trefpunt Rotterdamsebaan

Multifunctionele ontmoetingsplek

Om Den Haag beter bereikbaar te maken, wordt er een nieuwe toegangsweg aangelegd: de Rotterdamsebaan. Aan ons de opdracht om een herkenbare stijl te ontwikkelen voor alle communicatie rondom de werkzaamheden én om een bezoekerscentrum in te richten.

Gemeente Den Haag is graag een betrokken en deskundige partij, die niet alleen wil zenden, maar vooral wil luisteren. Het bezoekerscentrum moet daarom 'een plek worden waar omwonenden, lokale ondernemers, bestuurders en weggebruikers zich kunnen laten informeren over de Rotterdamsebaan, waar ze terecht kunnen met hun vragen en waar ze samen kunnen komen.’ Wij ontwierpen een multifunctionele ruimte met een opvallende verschijning, en noemden het 'Trefpunt Rotterdamsebaan'.

Het is een uitdagende logistieke puzzel

Ewald van der Waals, projectingenieur

Naamgeving

Het informatiecentrum moest een plek worden waar de projectorganisatie niet alleen maar informatie 'zendt', maar op een gelijkwaardige manier het gesprek aangaat met de omgeving. Met de naam 'Trefpunt Rotterdamsebaan' is het een ontmoetingsplek geworden voor de mensen van de projecten en initiatieven uit de omgeving.

Inrichting

Op een interactieve plattegrond kan de bezoeker precies zien hoe de nieuwe weg gaat lopen. Doordat de ramen opvallend geel zijn gemarkeerd en doordat portretten van de betrokkenen groot voor de ramen zijn geplaatst, zal de aanwezigheid van het trefpunt geen voorbijrijder ontgaan. Omdat het pand plaats moet maken voor de Rotterdamsebaan vóórdat de werkzaamheden zullen zijn afgerond, zijn tafels, informatiepanelen en de balie op wielen geplaatst. Op deze manier kan het trefpunt in één keer naar een nieuwe locatie overgebracht kan worden. Daarnaast kan de indeling makkelijk aangepast worden voor bewonersoverleggen of andere presentaties. 

Projectstijl

Geïnspireerd door de matrixborden bij wegwerkzaamheden, kozen wij het font Dot Matrix voor alle typografie, en voegden hier een lichteffect aan toe. Om de zichtbaarheid van het beschikbare pand in zijn omgeving te vergroten, kozen we voor geel als een sterke signaalkleur. Tegenover deze technische projectstijl worden de mensen centraal gesteld, met persoonlijke verhalen en grote portretten.

Achtergrond

De bereikbaarheid van Den Haag is grotendeels afhankelijk van de Utrechtsebaan. Om deze te ontlasten en Den Haag beter bereikbaar te maken, wordt er een tweede toegangsweg aangelegd: de Rotterdamsebaan. In 2020 moet de weg in gebruik worden genomen. Binnen het project Rotterdamsebaan werkt gemeente Den Haag samen met Provincie en Rijk en diverse commerciële partijen.  

Opdrachtgever 
Gemeente Den Haag
Branche 
overheid
Partner 
Podium, Michel Mees (fotografie)
Producten 
projectstijl, inrichting
left center

U bent hier