ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Een huisstijl geworteld in het DNA

Prijswinnend logo voor gemeente Schiedam

Website Schiedam

Het gemeentebestuur van Schiedam wilde een modernere huisstijl die de openheid van de gemeente en de dialoog met de Schiedammers beter verbeeldt. Wij maakten met deze wens als leidraad een toegankelijke huisstijl die trots uitstraalt en gebaseerd is op het DNA van Schiedam. Een modern, open gezicht voor deze historische en hardwerkende stad. 

De nieuwe huisstijl ‘staat voor Schiedam, is van Schiedam, voor Schiedam’. De visuele identiteit is in lijn met de gewenste positionering en het DNA van de gemeente. Het uitgangspunt is een mensgerichte benadering, gericht op dialoog met Schiedammers. Voor een duidelijk afzenderschap was een goed contrast met de stadsstijl S’dam nodig. 

 

Prijswinnend logo geankerd in de identiteit van Schiedam

Het logo verbeeldt de historie van de gemeente waarbij het historische stadswapen de visuele richting gaf. De leeuw van Henegouwen, al sinds 1816 onderdeel van het wapen van Schiedam, is de basis van het ontwerp. Het nieuwe logo heeft een zachtere uitstraling gekregen om zo de toegankelijkheid van de gemeente te verbeelden. De visuele helderheid van het beeldmerk zorgt voor een logo dat optimaal online en in kleine formaten leesbaar is. Het nieuwe gemeentelijke logo is daardoor zowel open als krachtig. Het redesign van het logo is bekroond met een zilveren prijs in de International Creative Media Award (ICMA). 

Een rijk kleurenpalet

De kleur geel staat centraal in de huisstijl van Schiedam. Het Schiedamse geel heeft een nieuwe kleurwaarde gekregen om te zorgen voor voldoende contrast en toegankelijkheid. Een palet van aanvullende kleuren geven communicatie-uitingen meer visuele kracht en ondersteunen de breedte van communicatieboodschappen. Elke ondersteunende kleur heeft een betekenis voor Schiedam. Zo staat blauw voor het water, de molens en de havens, groen voor natuur en wonen en rood voor jenever, ondernemen en bereikbaarheid. Paars symboliseert ten slotte kunst, cultuur en Liduina, de stadsheilige. 

De vlag van Schiedam

De vlag van Schiedam is een van de oudste visuele kenmerken van de stad. Eén die wordt omarmd door de Schiedammers, en daarmee dus een belangrijk element dat zorgt voor herkenning en verbinding. Een grafische uitwerking van de vlag in drie gele banden wordt in alle uitingen gebruikt. Het vlag-element zorgt altijd voor verbinding tussen verschillende vlakken op de uitingen. Het vlag-element maakt de communicatiemiddelen authentiek Schiedams en zorgt voor herkenning en een duidelijk afzenderschap.

Toegankelijke typografie

Toegankelijk en voor iedereen, dat wil Schiedam uitstralen. Vandaar dat optimale leesbaarheid in print en online voorop staat. Er is gekozen voor twee lettertypen, één geschikt voor koppen en één speciaal voor langere teksten. Een heldere teksthierarchie en de grote binnenruimte in de letters ondersteunt de toegankelijkheid en brengt een vriendelijkheid uitstraling. 

Er is een fantastische basis gelegd voor onze nieuwe huisstijl en in een kort tijdsbestek! Bedankt!
Elsbeth Bouwhuis, Gemeente Schiedam
Poster werkplek

Schiedam(mer) in beeld.

Voor de fotografie is het belangrijk dat de Schiedammer centraal staat. De mensgerichte benadering is terug te zien in de uitwerking dat er echte mensen in echte situaties worden afgebeeld waarbij authentiek en oprecht de woorden zijn die dit het best omschrijven. Ook is het belangrijk dat de mensen op de foto herkenbaar zijn, dit om de toegankelijkheid dat een terugkomend element is in de nieuwe huisstijl, te vertalen in de verschillende beelden. Daarnaast vertellen beelden de verhalen van de verbinding en samenwerking tussen de gemeente en de inwoner, ondernemer en organisatie. 

Veilige en schaalbare website

De nieuwe website is een belangrijk kanaal voor de gemeente om met inwoners te communiceren.  Wij ontwikkelden de guidelines die richting geven aan het ontwerp door Hoppinger. Ook hier staat toegankelijkheid centraal. Met een gebruiksvriendelijke menustructuur kunnen de inwoners van de jeneverstad gemakkelijk hun weg vinden. Wij bouwden vervolgens de website in Drupal 8. Ontwerpwerk is al ruim 10 jaar specialist in dit open source contentmanagement-systeem. Het is wat ons betreft het beste cms op de markt omdat het goed schaalbaar en veilig is en eenvoudig up-to-date te houden door de contentredactie van gemeente Schiedam. Drupal 8 maakt het beheer van multisites eenvoudig en is zeer goed toegerust om sites met veel verkeer of piekbelasting aan te kunnen. 

De slimme vereenvoudiging in de stylering resulteert in een modern logo dat uitstekend functioneert in alle media.
Jury ICDA Awards