ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Een huisstijl geworteld in het DNA

Prijswinnend logo gemeente Schiedam

website schiedam.nl

Het gemeentebestuur van Schiedam wilde een modernere huisstijl die de openheid van de gemeente en de dialoog met de Schiedammers beter verbeeldt. Wij maakten met deze wens als leidraad een toegankelijke huisstijl die trots uitstraalt en gebaseerd is op het DNA van Schiedam. Een modern, open gezicht voor deze historische en hardwerkende stad. 

De nieuwe huisstijl ‘staat voor Schiedam, is van Schiedam, voor Schiedam’. De visuele identiteit is in lijn met de gewenste positionering en het DNA van de gemeente. Het uitgangspunt is een mensgerichte benadering, gericht op dialoog met Schiedammers. Voor een duidelijk afzenderschap was een goed contrast met de stadsstijl S’dam nodig.

Afbeelding
poster schiedam werkplek ontwerpwerk

 

Prijswinnend logo geankerd in de identiteit van Schiedam

Het logo verbeeldt de historie van de gemeente waarbij het historische stadswapen de visuele richting gaf. De leeuw van Henegouwen, al sinds 1816 onderdeel van het wapen van Schiedam, is de basis van het ontwerp. Het nieuwe logo heeft een vriendelijkere uitstraling gekregen om zo de toegankelijkheid van de gemeente te verbeelden. De visuele helderheid van het beeldmerk zorgt voor een logo dat online optimaal presteert en in kleine formaten leesbaar is. Het redesign van het logo is bekroond met een zilveren prijs in de International Creative Media Award (ICMA). 

Een rijk kleurenpalet

De kleur geel staat centraal in de huisstijl van Schiedam. Het Schiedamse geel heeft een nieuwe kleurwaarde gekregen om te zorgen voor voldoende contrast en toegankelijkheid. Een aanvullend kleurpalet geeft communicatie-uitingen meer visuele kracht en ondersteunt de breedte van communicatieboodschappen. Elke ondersteunende kleur heeft betekenis voor Schiedam. Zo staat blauw voor het water, de molens en de havens, groen voor natuur en wonen en rood voor jenever, ondernemen en bereikbaarheid. Paars symboliseert ten slotte kunst, cultuur en Liduina, de stadsheilige. 

De vlag van Schiedam

De vlag van Schiedam is een van de oudste visuele kenmerken van de stad. De vlag wordt omarmd door Schiedammers, en is daarmee een belangrijk identiteitsdrager en verbinder. In ons design hanteren we de drie gele banen uit de vlag als basis van alle merkuitingen. Het vlag-element zorgt voor verbinding tussen beeld- en tekstelementen. Het maakt communicatiemiddelen authentiek Schiedams, zorgt voor herkenning en een duidelijk afzenderschap van de gemeente.

Toegankelijke typografie

Toegankelijk en voor iedereen, dat wil Schiedam uitstralen. Vandaar dat optimale leesbaarheid in print en online voorop staat. Er is gekozen voor twee lettertypen, één geschikt voor koppen en één speciaal voor langere teksten. De heldere teksthierarchie, goede maatvoering en de grote binnenruimte in de letters ondersteunt de toegankelijkheid van communicatie voor alle Schiedammers. 

Er is een fantastische basis gelegd voor onze nieuwe huisstijl en in een kort tijdsbestek! Bedankt!
Elsbeth Bouwhuis, Gemeente Schiedam

Schiedam(mer) in beeld.

In de fotografie staat de Schiedammer centraal. De mensgerichte benadering is terug te zien in authentieke beelden van echte mensen in echte situaties. We zorgen voor herkenbaarheid door een goede afspiegeling van de Schiedamse samenleving. De beelden vormen de basis van (online) storytelling. Zo worden Schiedamse verhalen van onderlinge verbinding en samenwerking tussen gemeente en inwoner, ondernemer en organisatie optimaal ondersteund. 

Veilige en schaalbare website

De nieuwe website is een belangrijk kanaal voor gemeentelijke communicatie.  Wij ontwikkelden de design-guidelines die richting geven aan het ontwerp door Hoppinger. Ook hier staat toegankelijkheid centraal. Met een gebruiksvriendelijke menustructuur kunnen de inwoners van de jeneverstad gemakkelijk hun weg vinden. Wij bouwden vervolgens de website in Drupal 8. Ontwerpwerk is al ruim 10 jaar specialist in dit open source contentmanagement-systeem. Drupal is goed schaalbaar, veilig en eenvoudig up-to-date te houden door de contentmanagers van gemeente Schiedam. Drupal 8 maakt het beheer van multisites eenvoudig en is zeer goed toegerust om sites met veel verkeer of piekbelasting aan te kunnen. 

De slimme vereenvoudiging in de stylering resulteert in een modern logo dat uitstekend functioneert in alle media.
Jury ICDA Awards