ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Herkenbare, verbindende en eigentijdse huisstijl

Het hoger onderwijs draait om de kruisbestuiving tussen kennis en maatschappelijk relevante innovatie. Hogeschool Leiden onderscheidt zich door haar aandacht voor de persoonlijke wensen en ambities van studenten én medewerkers. Wij actualiseerden de visuele identiteit van deze hogeschool met het oog op meer herkenbaarheid, verbinding en een modernere uitstraling.

Klant
Hogeschool Leiden
Sector
Cultuur & Educatie

Werksessies en designaudit 

Bij het maken van een nieuwe huisstijl onderzoeken we hoe eerst hoe een nieuwe visuele identiteit optimaal aansluit op de ambities. Aan de hand van een aantal werksessies en een design audit stelden we een aantal focusgebieden vast. Over het geheel zagen we een huisstijl die niet meer aansloot bij de moderne hogeschool en een huisstijl die niet was ingesteld op het gebruik in een brede organisatie en de verschillende onderdelen. Het logo was niet optimaal leesbaar en het beperkte kleurenpalet maakte het lastig om onderscheid te maken tussen deze verschillende entiteiten. Hierdoor was er in de uitstraling weinig verbinding met de visuele identiteit van de hogeschool. 

Wij actualiseerden de huisstijl en wisten deze te transformeren tot een zichtbare, herkenbare, consistente en toegankelijke visuele identiteit. Op basis van de design audit creëerden wij de eerst de conceptrichting voor de vernieuwde visuele identiteit, om te kijken of het design past bij de focus van de hogeschool. Hierna werkten we de nieuwe huisstijl uit en gingen we aan de slag met het ontwikkelen van de middelen in de nieuwe, moderne stijl.  

Slim herontwerp 

We verzorgden een slim herontwerp. De kern van het logo ('de golf')  bleef, maar werd gemoderniseerd en geoptimaliseerd voor gebruik op kleine formaten. In het ontwerp namen we systematiek mee voor sub-entiteiten. Hierbij kozen we voor een tijdloze en vriendelijke letter: Gantari. Door een gestandaardiseerd gebruik van het logo aan te bieden, vermindert de wildgroei aan sub-huisstijlen en krijgt de hogeschool een uniforme uitstraling.

Het frisse en eigentijdse kleurenpalet, aangevuld met warme en menselijke kleuren, sluit goed aan bij een nieuwsgierige en open organisatie die communiceert met een jonge doelgroep. Het bredere kleurenpalet zorgt er in de toepassing voor dat alle middelen voor iedereen leesbaar en herkenbaar zijn.  

Deze restyling zorgde voor een kick-start in de ontwikkeling van de vormentaal. De L vorm uit het vernieuwde logo zorgden voor een slim en logisch kader dat adaptief kan worden toegepast. Onze kennis over huisstijlimplementatie zorgden voor een gedegen en haalbaar plan en voor toekomstbestendige eenheid voor Hogeschool Leiden.

Middelen & huisstijl handboek voor consequent gebruik 

We maakten in deze vernieuwde stijl corporate campagne posters, een beurswand voor de studiekeuzebeurs, powerpoints in de nieuwe stijl en foamboarden en roll-up banners voor de open dag. Voor het Instagramaccount van de hogeschool ontwierpen we avatars en templates in de nieuwe stijl.