ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Nieuwe website voor digitale collectie

Aan de slag met de digitale collectie

Website KBlab op mobiel

4.878 regels code, 40.330 MB aan bestanden en 8 geplande events. Een idee van de omvang en de dynamiek van het werk van het KB LAB team en betrokken onderzoekers. De vraag aan ons was om deze informatie overzichtelijk te presenteren op een website. 

Klant
Koninklijke Bibliotheek
Sector
Cultuur & Educatie

Binnen de Koninklijke Bibliotheek is het KB LAB verantwoordelijk voor de toegankelijkheid van de digitale collectie. Samen met het KB LAB team ontwikkelden wij de nieuwe website. Op deze website vinden wetenschappelijk onderzoekers de applicaties die werken met de gedigitaliseerde collecties van de KB en toegang tot de datasets die zijn ontstaan uit onderzoeksprojecten.

KB lab laptop

Knipoog

In lijn met de huisstijl van de KB ontwierpen wij een afgeleide huisstijl inclusief logo en responsive webdesign in een licht en donker kleurenthema. Een knipoog naar de programmeer applicaties van de betrokken ontwikkelaars die vaak in diapositieve mode worden gebruikt.

Vind en ontdek

De indeling van de website draait om het vinden en ontdekken van relevante datasets (de gedigitaliseerde collectie) en software (tools) om daarmee te kunnen werken. De overzichten bieden een handige filter, zodat de groeiende collecties makkelijk te doorzoeken zijn.

Gebruikers voorop

Onderdeel van de ontwikkeling was een onderzoek naar het gebruik van de website. Aan de hand van onder andere bezoekerstatistieken, korte polls en heat maps analyseerden wij hoe de website door de bezoekers gebruikt werd. De conclusies verwerkten wij in een verbeterde versie van de website, zoals die nu te zien is op lab.kb.nl

Achtergrond

De Koninklijke Bibliotheek is Nederlands nationale bibliotheek, opgericht in 1798. Als nationale bibliotheek maakt de KB de bibliotheekcollectie-Nederland zichtbaar, bruikbaar en houdbaar. Het KB Lab is opgericht in 2014 binnen de afdeling Onderzoek van de Koninklijke Bibliotheek. In het KB Lab vinden wetenschappelijk onderzoekers applicaties die werken met de gedigitaliseerde collecties van de KB.