ontwerpwerk

Prinsestraat 37
2513 CA Den Haag

070 313 20 20

info@ontwerpwerk.nl

Renovatie in stijl

De Nederlandsche Bank

Bouwschutting bij De Nederlandse Bank

De komende drie jaar wordt het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam gerenoveerd door het architectenbureau Mecanoo. Het wordt verduurzaamd, flexibel ingericht en voor een deel opengesteld voor het publiek.

Klant
De Nederlandsche Bank
Sector
Zakelijke dienstverlening

Dat kan, omdat het geld en het goud dat voorheen door de marechaussee zwaar werden bewaakt, verhuizen naar een andere locatie. Het publiek kan straks de kunstcollectie en geld- en muntenverzameling gaan bekijken, een lezing of debat bijwonen of de beeldentuin bezoeken.

Bouwschutting Nederlandsche Bank

(On)zichtbare metamorfose

De transformatie van het kantoor zorgt voor veel beweging rondom het pand. Aan ons de taak om met een bouwschutting het bouwproces te verfraaien en tegelijkertijd de voorbijgangers te informeren over de verbouwing. 

 

De metamorfose naar een transparant gebouw namen wij als uitgangspunt voor het ontwerp. Bij de opbouw bestaat de halve kilometer bouwschutting uit leuke feiten over geld, de rol van De Nederlandsche Bank in de samenleving, de medewerkers en de duurzame transitie. Daar waar woningen dicht op de bouwschutting zitten, is het ontwerp rustig en groen.

Met behulp van enkele artist impressions op ware grootte, krijgt de voorbijganger een doorkijkje naar de nieuwe situatie. In de komende 3 jaar komen er af en toe doorkijkjes bij waardoor er steeds iets meer te zien zal zijn van hoe het gebouw en het groen er straks uit gaan zien.

Afval wordt informatie

Duurzaamheid speelt een hele belangrijke rol in de renovatie. De bouwschutting is gemaakt van gerecycled consumentenafval en er wordt gezocht naar een herbestemming ervan voor na de renovatie.

Verhaal van een verandering

In samenwerking met

De bouwschutting is geproduceerd door Van Zijderveld. De artist impressions zijn gemaakt door Meccanoo, de architect verantwoordelijk voor de renovatie.